Miért elengedhetetlen a fogselyem a száj egészségéhez?

- 2024-09-13-

A fogselyem a fogszuvasodás és az ínybetegségek elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze. Míg a napi kétszeri fogmosás létfontosságú, a fogselyem eltávolítja a lepedéket és a baktériumokat, amelyeket a fogkeféje nem tud elérni. A szájhigiéné figyelmen kívül hagyása azonban súlyos következményekhez vezethet, például fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez. A fogselyem használata megelőzheti az ilyen fogászati ​​problémákat, és megóvhatja Önt a költséges fogászati ​​kezelésektől.


Hatékonysága ellenére sokan elhanyagolják a fogselyem rendszeres használatát. Az American Dental Association (ADA) felmérése szerint az amerikaiaknak csak mintegy fele használ naponta fogselymet. Ennek oka lehet a tudatosság hiánya, vagy egyszerűen úgy találta, hogy a fogselyem használata unalmas feladat.


A fogselyem használata különösen fontos a lepedék, a fogakon felhalmozódó baktériumok ragadós filmjének eltávolításához. Ha nem kezelik, a lepedék fogkővé keményedhet, és fogínygyulladást és vérzést okozhat. Ez végső soron fogágygyulladáshoz, súlyos fogínyfertőzéshez vezethet, amely a fogak elvesztéséhez vezethet.


A napi fogselyemhasználat mellett fontos a helyes fogselyemhasználati technika alkalmazása is. Az ADA körülbelül 18 hüvelyk fogselymet és oda-vissza mozgást javasol a fogak közötti törmelék eltávolítására. A fogselyem használatakor is óvatosnak kell lennie, hogy elkerülje az íny sérülését.